Dorperfåren trivs i sin nya ligghall - Hallbyggarna Jonsereds
Kundvagn (0)

Din kundvagn är tom.

Gå till webbutik

Totalt 0.00kr
Fortsätt handla

Microsoft Internet Explorer offers incomplete support for many web standards. As such, you may experience problems viewing some content on this site due to the use of ”advanced” standard code. Download the latest version of Google Chrome here.

Dorperfåren trivs i sin nya ligghall

På Westlamm Dorper i Falköping föder man upp den i Sverige sällsynta rasen Dorperfår.

Fårrasen är mest känd för sitt karaktäristiska utseende med helsvart huvud och hals tillsammans med den vita kroppen. Den ger även ett välsmakande kött.

På gården har man under hösten monterat upp ett nytt hem till fåren i form av en ligghall från Hallbyggarna Jonsereds. Det innebär att fåren har någonstans att söka skydd mot vädrets makter och dessutom en plats att utfodra vintertid.

– Att det blev en tälthall som lösning var inte självklart. Vi visste inte hur det skulle bli. Vi hade inte speciellt mycket mark på den plats vi hade tänkt bygga på, därför kändes tältlösningen smidig. Dessutom var det ett billigare och enklare alternativ, säger Daniel Sundberg, som driver gården Westlamm Dorper.

– Skulle det vara så att tältlösningen inte hade fungerat, då hade vi bara monterat ned den, fortsätter Daniel.

Tälthallen är en 10×20 meter med en port i vardera gavel. Den ena porten fungerar för transport av foder in i tälthallen och den andra porten är fårens entré. Båda gavlarna är försedda med nätduk i överdelen för att öka ventilationen i hallen.

– Ventilationslösningen har fungerat jättebra. Det är förvånansvärt bra ventilation i hallen. Även om det runt nollan kan bli en aning kondens, menar Daniel.

I de flesta fall när vi säljer en hall till våra kunder monterar vi även upp den åt dem. Men i det här fallet har Daniel monterat hela tälthallen själv.

– Det gick faktiskt jättebra att montera hallen på egen hand. De gånger jag stötte på problem så fick jag guidning av säljaren på Hallbyggarna Jonsereds. Det gjorde att jag kunde lösa problemet, säger Daniel.

– Tidigare år har vi använt oss av billigare varianter på tältlösningar. Men de håller oftast bara i tre år, sedan rasar de ihop. Den här lösningen känns mer stabil, avslutar Daniel.

Fler referenser