By Sara Rydman on februari 7, 2017 in Hallbyggarna Jonsereds Tipsar, Presenningar
0

Så bygger du en egen hockeyrink

På senare tid har det blivit oerhört populärt att ha en egen hockeyrink i trädgården. Tänk dig själv att bara kunna snöra på sig skridskorna, traska ut några meter för att dra några handledare upp i krysset. Eller varför inte samla ihop polarna och spela två-mål tills klockan är alldeles för mycket. Varje kväll – hela vintern.

Det är inte så komplicerat som det låter. Här nedan guidar vi dig fram till din alldeles egna hockeyrink. Måtten på hockeyrinken i vårt exempel är 17,4m x 8,8m. Du bestämmer helt själv vilka mått du vill använda. Principen för tillvägagångssättet är detsamma.

 

1. MÄT UPP YTAN

 

Det första du bör göra i det kommande projektet är att mäta upp hur stor yta som din hockeyrink ska ha. I vårt exempel så är ytan 17,8m x 8,8m. Storleken på rinken kommer att påverka hur mycket arbete du har framför dig. Så se till att inte göra den för stor, men samtidigt ska det vara en hockeyplan som är rolig att åka på.

Se även till att det finns utrymme bredvid långsidorna på planen så att du har möjlighet att skotta undan snö. För snö det kommer du att få skotta.

 

2. SNICKRA SARG

 

I nästa steg är det dags att börja snickra. I vårt exempel har det använts vindskivor till sarg, med reglar i hörnen. Vindskivorna kan du skarva ihop med det materialet som du har att tillgå.

Snickra ihop skivorna i en rektangel enligt dina mått på hockeyrinken. När rektangeln är färdig, se till att den är i våg. Om din tomt lutar så kan du med fördel lägga trädgårdsplattor under den sida som är i en sänka. Det här är viktigt för att vattnet som du sedan fyller rinken med inte rinner över kanten.

Tänk även på att bygga en sarg som är ca 20-30cm hög. Så att du får en bit sarg som sticker upp när rinken är klar.

 

3. VÄLJ RÄTT PRESENNING

 

Nu är det dags att lägga på själva grunden till din hockeyrink – presenningen. När du väljer rätt presenning så ska du tänka på några saker:

Presenningens storlek – Välj en presenning som är några meter större på vardera sida än vad din hockeyrink är. Detta för att du ska kunna vika presenningen under sargen. I vårt exempel så har det använts en presenning som är 10 x 20m.

Presenningens kvalitet – Det är viktigt att presenningen klarar av krafterna från vattnet och inte läcker, då kommer du att få fylla på vatten många gånger om det inte hinner frysa. En lättviktspresenning håller inte måttet. Här har vi använt en Mellanviktspresenning 250g/m². Tänk på att inte välja en för tung presenning, då kan det bli jobbigt att få den på plats.

När presenningen väl är på plats vik in den under sargen så att den bildar en damm där vattnet kommer att stanna.

 

 

4. FYLL PÅ MED VATTEN OCH VÄNTA PÅ KYLAN

 

När presenningen är på plats och du har fått en damm-liknande form på den så är det bara att vänta in den rätta väderleken och börja fylla hockeyrinken med vatten.

Håll koll under tiden på att det inte läcker någonstans. Och tänk på att göra justeringar på rinken innan du har fyllt på med allt för mycket vatten.

 

 

5. DEKORERA OCH HA KUL!

När isen har frusit till är det bara fantasin som sätter gränserna. Utsmycka din hockeyrink på det sätt som du själv vill. Några viktiga detaljer som du inte bör glömma är belysning och pucknät. Pucknätet gör att du och grannarna kan fortsätta grilla tillsammans under sommarhalvåret.

Som vi alla vet så går solen ner onödigt tidigt under vintern. Med en belysning på hockeyplanen så förlänger du träningstimmarna den här tiden på året.

Grattis, nu är din nya hockeyrink klar!

Ring oss!