Så skyddar du dig mot vårfloden!

By Martin Odh on mars 15, 2018 in Nyheter, Presenningar
0

Risken är hög för värsta vårfloden på närmare 20 år. När vi har stora eller extremt stora snönivåer i delar av landet är det bäddat för kraftiga vårfloder, läget förvärras om det snabbt slår om till plusgrader, vind och regn i samband med avsmältningen.

Stora värden går vid varje översvämning förlorade. Det kan var allt från vattenfyllda källare till översvämmade kyllager.  Vet du med dig att du bor eller verkar i en riskzon kan det vara läge att förbereda sig. Här har vi samlat några praktiska metoder att skydda sig mot översvämning och vårflod.

 

Jordvall

En enkel och praktisk lösning om man har tillgång till passande fyllnadsmaterial. Exempel på fyllnadsmaterial är morän, sand eller grus. Erosionsskydda vallarna med presenning.

Pallbarriär

Pallbarriären byggs av lastpallar som lutas mot stöd av galvaniserad stålplåt. En tät presenning, läggs ovanpå lastpallen. Stöden förankras genom trycket mot marken när pallen lutas och när vattennivån ökar på utsidan

Skydda konstruktionen från läckage genom att pålasta en mindre jordmassa på presenningen. Kanten kan också grävas ner ytligt. Beroende på förväntad vattennivå, används pallen stående ,0,95 meter, eller liggande på kant ,0,65 meter. Bygg konstruktionen på ett plant underlag för att få bra stabilitet. 

Jämfört med sandsäckar visar beräkningar att en stående lastpall ersätter ca 1,5 ton sand, vilket med 30 kg i varje säck ger 50 säckar.

 

Sandsäcksvall

Att fylla och stapla säckar med sand är ett vanligt sätt att bygga en invallning. Säckar av olika storlekar kan med fördel användas och kombineras i olika formationer beroende på önskad stabilitet, täthet och dämningsnivå.

 Skyddsvallar av sandsäckar kan göras ett par meter höga och höjas vid behov.

 

Hyr eller köp presenning här>>

About the Author

Martin OdhView all posts by Martin Odh
Ring oss!