By Sara Rydman on januari 13, 2015 in Case, Ligghall, Tälthallar, Uncategorized
0

På Westlamm Dorper i Falköping föder man upp den – i Sverige – sällsynta rasen Dorperfår. Fårrasen är mest känd för sitt karaktäristiska utseende med helsvart huvud och hals tillsammans med den vita kroppen. Dessutom ger den ett välsmakande kött. På gården har man under hösten monterat upp ett nytt hem till fåren, i form av en Ligghall från Hallbyggarna-Jonsereds.

Den nya Tälthallen fungerar som ligghall åt Dorperfåren. Det innebär att fåren har någonstans att ta skydd mot vädrets makter och dessutom en plats att utfodra vintertid.

– Att det blev en tälthall som lösning var inte självklart. Vi visste inte hur det skulle bli. Vi hade inte speciellt mycket mark på den plats som vi hade tänkt bygga på, därför kändes tältlösningen som smidig. Dessutom var det ett billigare och enklare alternativ, säger Daniel Sundberg, som driver gården Westlamm Dorper.

– Skulle det vara så att tältlösningen inte hade funkat, då hade vi bara monterat ned den, fortsätter Daniel.

Tälthallen är en 10m(b) x 20m(L) med en port i vardera gavel. Den ena porten fungerar som transport av foder in i hallen och den andra porten är fårens entré in i tälthallen. Båda gavlarna är försedda med en nätduk i överdelen av gaveln för att öka ventilationen i hallen.

– Ventilationslösningen har fungerat jättebra. Det är förvånansvärt bra ventilation i hallen. Även om det runt nollan kan bli en aning kondens, menar Daniel.

I de flesta fall när vi säljer en hall till våra kunder monterar vi även upp den åt dem. Men i det här fallet så har Daniel monterat hela tälthallen själv.

– Det gick faktiskt jättebra att montera hallen på egen hand. De gånger som jag stötte på problem så fick jag guidning av Björn Anttonen på Hallbyggarna-Jonsereds. Det gjorde att jag kunde lösa problemet, säger Daniel.

– Tidigare år har vi använt oss av billigare varianter på tältlösningar. Men de håller oftast bara i tre år, sedan rasar de ihop. Den här lösningen känns mer stabil, avslutar Daniel.

Enligt rapporter från Westlamm Dorpers Facebooksida så stod hallen även pall för stormen Egon som drog förbi under helgen. Kika gärna in på sidan för att följa företagets verksamhet.

Ring oss!